ÇADIR NASIL TEMİZLENİR

 

Merhabalar, sizler için çadırların nasıl temizlenmesi gerektiğini adım adım anlatan bir yazı hazırladık. Çadır Nasıl Temizlenir? adlı yazımızın içerisinde “Çadır nasıl yıkanır?” , “Çadırdaki lekeler nasıl çıkar?” gibi soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar 🙂

Çadır temizliği 4 adım ile tamamlanabilir:

 

1.ADIM : Çadırı aksamlarına ayırmak ve kaba pisliğinden arındırmak

Çadırın iç ve dış tentesini metal aksamlı çubuklarından (pollerden) ayırdıktan ve tentelere bağlı herhangi bir ekipman olmadığına emin olduktan sonra ters yüz ederek hafifçe silkelemek gereklidir. Silkelemenin tek amacı ise silkelenince gidebilecek düzeyde olan dal, yaprak, toprak, toz gibi pisliğin yıkama öncesi tenteden arındırılmasını sağlamaktır. 

 

2. ADIM : Çadırdaki lekeleri belirlemek

Bu adım çadırda kalıcı leke bırakmamak adına oldukça önemlidir. Çadırda en yaygın olan leke çamur, toz lekesidir ve temizlemesi de oldukça kolaydır. Fakat tentede reçine lekesi varsa, temizliği çamur lekesi temizliği gibi olmayacaktır. Çünkü reçine yapışkan bir yapıdadır. Çadır kontrol edilmediği ve üzerinde reçine lekesi olması durumunda yıkanması, reçinenin tenteye daha çok yerleşmesine ve tentede kalıcı bir leke olarak kalmasına sebep olur.

 

Peki tentede reçine lekesi varsa ne yapılmalıdır? Öncelikle reçine lekesinin var olduğu tüm yerler tespit edilmelidir. Ardından tenteyi direkt güneş ışığı almayan bir yere konumlandırarak, reçine kuruyana kadar beklenmelidir. Reçinenin kuruduğundan emin olunduğu takdirde tentenin iç kısmından reçinenin olduğu yere buz tutulmalıdır. Tutulan buzun ardından reçinenin yapısı iyice sertleşmiş ve kırılmış olacağından dolayı tırnak yardımıyla tenteye zarar vermeden hafifçe kazımak reçine lekesini çıkarmaya yetecektir.

 

3. ADIM : Çadırı yıkamak

Çadırı temizlemek için ılık su ve sünger ile çadırı hafifçe silmek yeterlidir. Çamurdan arınmadığı düşünüldüğünde doğal sabun, sünger ve ılık su yardımıyla da hafifçe silinebilir. Fakat is kokusu, fazla kir gibi nedenlerle daha derin bir temizlik istenilebilir. Bu durumda temel kural ÇADIRIN ASLA ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE YIKANMAMASI gerektiğidir. Çadır mutlaka elde yıkanmalıdır ve HİÇBİR AĞARTICI MADDE (KREM TEMİZLEYİCİ, ÇAMAŞIR SUYU VB.) KULLANILMAMALIDIR. Çünkü çadır yıkarken ağartıcı madde kullanmak veya çamaşır makinesinde yıkamak, çadırın su geçirmez özelliğine zarar verir ve çadırın çabuk yıpranmasına, işlev kaybetmesine sebep olur. 

Çadırı elde yıkarken gerekli olan malzemeler sadece bunlardır:

  • Ilık su
  • Doğal sabun
  • Sünger/bez
  • Küvet/geniş lavabo/büyük leğen

Bu adımı da 3 aşamada inceleyebiliriz:

1. Aşama:  Temiz ve ılık su ile yıkamak

Öncelikle çadır tenteleri iç ve dış tente) birbirinden ayrılmalıdır. Ardından iki tenteyi de ayrı ayrı bol su ile yıkamak gereklidir. Bu yıkama eylemi bir küvet, leğen ya lavabo içerisinde gerçekleştirilebilir. Su ılık olmalıdır, 40°yi geçmemelidir. Çadırı bol su ile yıkamak önemlidir. Temiz ılık su dolu bir küvete/leğene/lavaboya bırakıp çitilemeden, arada ters yüz ederek 15-20 dakika kadar bekletilmesi kirin daha çok akmasına yardımcı olur. 15-20 dakikanın ardından bulunduğu sudan çıkarılan çadır, durulama yöntemiyle üzerinde kalan kirli sudan biraz daha arındırılabilir. Bu aşamada sabun kullanılmamasının nedeni, sadece ılık temiz su ile gidebilecek toz ve kiri olabildiğince azaltarak çadırın sabunla yıkanacağı bir sonraki aşamayı daha kolay hale getirmektir.

 

2. Aşama:  Sabunlu su ile yıkamak

Temiz ılık su ile tozlarından arındırılan çadır, içinde doğal sabun ve 40°yi geçmeyen ılık su bulunan bir küvete/leğene ya da lavaboya bırakılır. Ara ara ters yüz edilerek 30 dakika kadar sabunlu suda bekletilir. Bu aşamada çadırı asla çitilememek gerekir. 30 dakikanın ardından çadır sabunlu sudan çıkarılır ve lekeler tekrardan kontrol edilir. İs lekesi gibi çıkmamış olan zorlu lekelerin tespit edilmesi durumunda çadır hala sabunlu ve ıslakken doğal sabun ve su yardımıyla ıslatılan bir bez ya da sünger (bulaşık süngerinin sert olmayan tarafı da olabilir) ile lekeler hafifçe silinebilir. Silme aşaması için çadır yıkanılan alan genişse çadırı sererek silmek, işi daha da kolaylaştıracaktır. Zorlayıcı lekelerden çabucak kurtulmak için deterjan ya da herhangi bir kimyasal kullanılmamalıdır. Sabırlı ve nazikçe silmek yeterli kalacaktır.


3. Aşama: Durulamak

Sabunlu sudan çıkarılmış ve istek dahilinde hafifçe silinmiş çadırı musluk, hortum, duş başlığı ya da herhangi bir kap yardımı ile temiz ve soğuk-ılık su (20°-30°) ile durulamak gereklidir. Bu aşamada çadır yıkanan yer eğer genişse çadırı sererek, eğer darsa da çadırı hafifçe kaldırarak yukarıdan aşağıya doğru su ile sabunu akıtmak daha pratik olacaktır. Tenteyi birkaç defa ters yüz etmek de sabunu tamamen akıtmanızı sağlayacaktır.

 

4. ADIM : Çadırı Kurutmak

Durulanan çadır, lavabo-küvet gibi bir alanda suyu biraz daha akana kadar yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir. Suyu daha çabuk aksın diye çadırı sıkmak ya da çadırı ıslak haliyle uzun süre lavaboda-küvette bekletmek kesinlikle yanıştır. Islak çadırı sıkmak, çadırda esnemeye ve dikişlerinde açılmaya; ıslak çadırı çok uzun süre küvet/lavabo gibi ıslak/nemli bir alanda bırakmak da çadırda küflenmeye sebep olabilir. 

Durulandıktan sonra 10 dakika kadar bekletilen çadır güneş ışığına direkt maruz kalmayan bir yerde serilerek kendi kendine kuruması beklenmelidir. Bunun için güneş ışığını direkt almayan bir balkona sermek, evin içerisinde camları açıp çamaşırlığı açarak üzerine sermek gibi çadırı esnetmeden ve güneş ışığına maruz bırakmadan kurutacak çözümler yararlı olabilir. 

*Kurutulmak üzere ev içinde çamaşırlık ve benzeri bir şeyin üzerine asılan çadırın, zemine su damlatması potansiyeli de göz ardı edilmemelidir. Akabilecek suyu emebilmesi adına çadırın asıldığı şeyin altına bir havlu koymak, zeminin ıslanmasını önleyecek çözüm önerileri dahilindedir.

 

Çadır temizliğine başlamadan önce yukarıda bahsettiğimiz aşamaları dikkatle okumanızı ve uygulamanızı tavsiye ederiz. Sizlerin de çadır temizliği konusunda önerileriniz veya sorularınız varsa bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir